فرمول ژل ضد عفونی کننده دست / فرمولاسیون محلول ضد عفونی کننده / روش ساخت ژل ضد عفونی کننده و آنتی باکتریال دست

 

تمیز نگه داشتن دست ها از طریق رعایت نکات بهداشتی یکی از کارآمد ترین و اصلی ترین قدم ها در پیشگیری از بیمار شدن و گسترش میکروب ها و ویروس ها می باشد. اصولا تمام بیماری ها به دلیل شستشو ندادن دستها با مواد شوینده افزایش می گردد.تمیزی دست ها مثل واکسن عمل می کند.شما با پاکیزگی نگاه داشتن دستهای خود از بیماریهایی همچون اسهال و مریضیهای تنفسی دوری کرده و سلامت خواهید ماند.شستشوی دست قبل و بعد از فعالیتهای خاص باعث فرار میکروب و همچنین پیشگیری از گسترش میکروب و ویروس به افراد دیگر می گردد.

در گذشته استفاده از محلول آب و صابون جهت تمیز نگاه داشتن دست استفاده میشد و استفاده از محلولهای ضد عفونی کننده از قرن نزدهم میلادی شکل گرفت . در سال ۱۸۲۲ دانشمند فرانسوی جهت زدودن بو بد لاشه انسان از محلول لیمو ، کلر و جوش شیرین استفاده نمود و در سال ۱۸۲۵ بیان نمود که اشخاصی که از بیماران واگیردار پرستاری می کنند و همچنین پزشکان می توان از محلول کلر جهت ضد عفونی کردن دستهای خود استفاده نمایند. تا اینکه که علم و دانش بشری در مورد بیماریهای عفونی در قرن بیستم کامل گردید و اهمیت بهداشت فردی و همچنین بهداشت دست ها جهت مصونیت در برابر بیماریهای واگیر دار و سلامت جسم بخوبی آشکار گردید. اهمیت این موضوع به مرحله ای رسید که باعث تنظیم شدن  دستورالعمل های مختلف توسط CDC ،WHO و APLC گردید  . پروتکل های  متفاوتی جهت  جلوگیری از عفونتهای بیمارستانی در سراسر دنیا طرح گردید که یکی از اصولی ترین و تاثیر گذار ترین آنها بهداشت دستها می باشد.

می توان گفت بهداشت دست به منزله شستشوی دست با محلول شوینده و آب، استفاده از یک محلول ضدعفونی کننده با پایه الکلی برای دستها میباشد.

شاید این سوال برای شما ایجاد گردد که چه مواقعی بایستی دست ها شستشو داد:

  • قبل از غذا خوردن
  • قبل، حین و بعد از آماده کردن غذا
  • بعد از لمس زباله
  • قبل و بعد از مراقبت از فرد بیمار
  • قبل و بعد از درمان بریدگی یا زخم
  • بعد از لمس یک حیوان یا غذای حیوان یا دفع حیوان
  • بعد از استفاده از توالت
  • بعد از فین کردن، عطسه یا سرفه
  • بعد از تعویض پوشک یا تمییز کردن بچه ای که از توالت استفاده کرده

 

بهداشت دست اقدام اولیه، کلیدی و خیلی ساده در کاهش عفونتهای ناشی از مراقبتهای بهداشتی درمانی است.

 

از محلول مواد شوینده و آب زمانی استفاده می گردد که دستها آلوده به مواد پروتئینی و یا آشکارا کثیف و یا با خون آلوده شده باشند و یا در تماس با ارگانیسم های تولید کننده اسپور قرار می گیرند و همچنین بعد از استفاده از سرویسهای بهداشتی

از محلولهای الکلی نیز در زمانی که دستها آشکارا کثیف نمی باشد می توان استفاده نمود

 

مواردی که مورد نیاز می باشد دستها شستشو و ضد عفونی گردد:

  • از محلول مواد شوینده و آب استفاده نمایید زمانی که دستها آلوده به مواد پروتئینی و یا آشکارا کثیف و یا با خون آلوده شده باشند و یا در تماس با ارگانیسهای تولید کنند اسپور قرار می گیرند و همچنین بعد از استفاده از سرویسهای بهداشتی.
  •  از محلولهای الکلی استفاده نمایید در زمانی که دستها آشکارا کثیف نمی باشد می توان استفاده نمود در بقیه موارد حتماً دستها را با آب و محلولهای شوینده بخوبی بشوید .
  • قبل از انتقال دارو و آماده کردن غذا دستها را با محلول شوینده و آب شستشو دهید یا با محلولهای الکلی و ژل های ضد عفونی کننده مالش دهید.
  • از ژل های ضدعفونی کننده حاوی الکل و صابون ضد میکروبی به صورت همزمان برای دستهای خود استفاده ننمایید. 
  •  شستشو یا ضد عفونی دستها را مرتب ۱ – قبل و بعد از هر تماس با بیماران ۲- قبل از انتقال دادن وسیله ای برای مراقبت بیماران ۳- بعد از تماس با غشاهای مخاطی و ترشحات و یا پانسمان زخم بدن بیمار ۴- بعد از درآوردن دستکش ها ۵- در حین مراقبت از بیماران انجام دهید .