فرمولاسیون کرم ضد آفتاب

 

نور خورشید یا همان آفتاب علاوه بر فوایدی که دارد ،یکی از دشمن های اصلی پوست میباشد و از مهمترین عوامل پیری زود رس پوست ،چین و چروک ،سرطان پوست و همچنین لک در پوست میباشد.معمولا مردم و بخصوص ساکنین روستا ها از اثرات زیان بخش آفتاب بی اطلاع می باشند و ساعتهای طولانی در برابر نور خورشید فعالیت می کنند.بیشتر آقایان نیز در شهر ها از لزوم استفاده از کرم ضد آفتاب بی خبر هستند.یک ضد آفتاب خوب و مناسب باعث کاهش تاثیر اشعه نور خورشید بر پوست می شود و هم چنین علاوه بر جلوگیری از آثاری مثل آفتاب سوختگی و قرمزی پوست ،از آثار سرطان نیز جلوگیری میکند.

اگر از کسانی هستید که به طور منظم از کرم های ضد آفتاب استفاده میکنید ،احتمالا لکه های پوستی روی صورت شما بسیار کم است.کرم های ضد آفتاب حتی از پیر شدن و افتادگی پوست ،به دلیل جلوگیری از خراب شدن الیاف پروتئینی پوست، پیشگیری می کنند.

اشعه هایی که به زمین می رسند معمولا سه دسته هستند:

۱-اشعه مرئی که باعث تحریک شدن شبکیه می شود.

۲-اشعه مادون قرمز که باعث ایجاد گرما و حرارت می شود.

۳-اشعه ماورا بنفش که خود چند دسته دارد که در زیر اشاره میکنیم:

  • امواج فرابنفش با طول موج ۳۰۰-۴۰۰ نانومتر

این اشعه پایداری زیادی ندارد و باعث تحریک رنگدانه های ملانین و تیرگی پوست می شود.این امواج به دلیل نفوذ در پوست باعث پیری زود رس می شوند.

  • امواج فرابنفش با طول موج ۲۸۰-۳۰۰ نانومتر

این امواج پایداری بیشتری دارند و باعث برنزه شدن پوست می شوند .قسمتی ازین اشعه توسط هوا جذب شده و به زمین نمیرسد.این اشعه باعث تولید ویتامین D در بدن می شود .البته میتواند باعث آفتاب سوختگی هم شود.

  • امواج فرابنفش با طول موج۲۸۰-۲۰۰ نانومتر

این اشعه معمولا به زمین نمیرسد و توسط اتمسفر جذب می شود.این اشعه باعث کشته شدن باکتریها ،التهاب چشم و آفتاب سوختگی شدید میشود .معمولا ازین اشعه در لامپهای اطاق عمل برای میکروب کشی استفاده می شود.

انواع کرم های ضد آفتاب:

کرم های ضد آفتاب با توجه به جذب و یا منعکس کردن اشعه فرابنفش به سه دسته زیر تقسیم میشوند:

شیمیایی:

معمولا دارای ماده شیمیایی می باشند که از رسیدن اشعه به لایه های عمیق پوست جلوگیری میکنند.ترکیبات پارا آمینو بنزوئیک اسید ،سینامات و بنزوفون از مهمترین موادی هستند که در این کرم های ضد آفتاب به کار میرود.این کرم ها به دلیل نداشتن رنگ برای اکثر افراد قابل استفاده هستند.

فیزیکی:

این ضد آفتاب ها به دلیل موادی که دارند با انعکاس و دفع اشعه به سطح پوست ،باعث جلوگیری از رسیدن آن به پوست می شوند.از مهمترین موادی که در این ضد آفتاب ها استفاده می شود میتوان اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم را نام برد.اینها ضد آفتابهایی قوی هستند و یک لایه رنگ روی پوست ایجاد می کنند.به همین دلیل برای بیشتر افراد قابل استفاده نمی باشند.

استفاده از کرم های ضد آفتاب فیزیکی به زنان باردار و کودکان  و همچنین اسکی بازان که بیشترین اشعه را دریافت میکنند توصیه می شود.

ضد آفتاب های ترکیبی:

این ضد آفتاب ها ترکیبی از مواد فیزیکی و شیمیایی می باشد و در نتیجه قدرت بیشتری  دارند و نیز مورد قبول بیشتر افراد می باشد.

SPF:

این سه حرف مخفف عامل محافظت کننده در برابر آفتاب می باشد که توانایی این محصول را برای مقابله با نور خورشید نشان داده و نیز یکی از عوامل مقایسه کننده می باشد.

هر چقدر این عدد بزرگتر باشد ،محصول قوی تر بوده و محافظت بیشتری برای پوست فراهم می کند.راه های گوناگونی برای اندازه گیری این عدد در کشورهای مختلف مطرح شده است ولی در کل به این نتیجه دست یافته اند که اگر محصولی دارای SPF  با عدد ۳۰ باشد،این محصول ۳۰ بار محافظت بیشتری از پوست، نسبت به استفاده نکردن آن می کند.

به طور مثال اگر شخصی در عرض ۱۰ دقیقه پس از قرار گرفتن در آفتاب دچار قرمزی و آفتاب سوختگی شود ،با استفاده از این کرم به طور متوسط پس از ۳۰۰ دقیقه دچار این عارضه می شود.

هرچه کرم ضد آفتاب دارای SPF  بالاتری باشد ،محافظت آن در برابر پرتو های فرابنفش بیشتر خواهد بود ،گرچه در عدد های بالاتر از ۲۵ ،تفاوت در مقدار جذب اشعه و محافظت از پوست کمتر می شود.از هر نوع کرم ضد آفتابی که استفاده می کنید باید هر سه ساعت آن را تمدید کنید چون بیشتر از سه ساعت روی پوست تاثیرگذار نیست.

ویژگی های کرم ضد آفتاب خوب:

  • مقاوم در برابر شستشو با آب یا تعریق
  • حساسیت زایی کم
  • دارای SPF بالا و مناسب با پوست
  • دارای طیف وسیع برای جذب قسمت های مختلف اشعه فرا بنفش

در مقابل فوایدی که کرم های ضد آفتاب دارند ممکن است عوارضی نیز داشته باشند که میتوان به نمونه های زیر اشاره کرد:

  • حساسیت های پوستی مثل خارش ،سوزش و قرمزی پوست
  • حساسیت های چشمی که ممکن است هنگام شستشوی صورت رخ دهد که باید فورا با آب شسته شود.

نکاتی که هنگام استفاده از ضد آفتاب ها باید دقت داشته باشید :

  • کرم های ضد آفتاب بهتر است هر ۳ ساعت تمدید شوند و باید در هر سانتی متر از پوست ،۱٫۵ میلی گرم کرم مالیده شود تا تاثیر خوبی در محافظت از پوست داشته باشد.
  • معمولا نور خورشید در ساعتهای بین ۱۰ تا ۲ بعد از ظهر، بیشترین شدت را دارد. سعی کنید در این زمان در معرض نور قرار نگیرید.
  • هنگامی که پوست خشک است و قبلا از تعریق از کرم استفاده کنید.
  • هنگامی که به مدت طولانی خارج از خانه هستید و تعریق زیاد دارید ،حتما پوست را خشک کرده و بعد از آن دوباره کرم را تمدید کنید.
  • در روزهای ابری ،گرد و غبار و ابر جلوی اشعه را می گیرند ،در این روزها مراقب پوست خود باشید چون ماسه و آب ،نور خورشید را انعکاس می دهند.
  • سعی کنید از عینک های آفتابی استاندارد استفاده کنید ،چون استفاده از عینک های غیر استاندارد، به مراتب بدتر از استفاده نکردن از عینک میباشد.عینک های غیر استاندارد باعث میشوند شدت نور کم شود و مردمک چشم گشاد میشود واین باعث میشود اشعه بیشتری وارد چشم  شود.
  • بهتر است هنگام استفاده از کرم ضد آفتاب از کلاه های لبه دار استفاده کنید.

نیاز همه افراد به محافظت در برابر آفتاب

معمولا مردم براین باورند که فقط درصورتیکه در زیر نور آفتاب قرار داریم از کرم های ضد آفتاب استفاده کنیم و اینکه این کرم ها فقط ویژه خانم ها است ،در صورتیکه باید دقت داشته باشید که قابلیت محافظت پوست از خودش یک خاصیت مادرزادی و طبیعی است که بستگی به مقدار موجود ملانین در پوست دارد و این وراثتی می باشد.در کل افرادی که پوست های روشن دارند مقدار کمتری ملانین، در مقایسه با افراد با پوست تیره دارند .اما هیچ کس حتی کسانی که تیره ترین پوست ها را دارند از اثرات زیان بار آفتاب در امان نیستند.

امروز متخصصان و پزشکان پیشنهاد میدهند به همه افراد اعم از زن و مرد از ضد آفتاب های با SPF متوسط یا ۲۰ در تمام فصول سال استفاده نمایند.

4 دیدگاه

  1. بسیار عالی ممنون مطلب خوبی بود

  2. Moon گفت:

    متشکرم از سایت مفیدتون 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🌹🌹🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.